Počasí dnes: Meteorologové varují před sněhovou nadílkou na východě!

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

24. dubna 2024 9:13

Meteorologové v úterý opět avizovali, že do Česka dnes dorazí další sněžení díky tlakové níži postupující ze severního Středomoří k severovýchodu. Na východě republiky může spadnout až 10 centimetrů sněhu. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) žádnou výstrahu nevydal. Na sociální síti X v úterý uvedl, že množství sněhu je docela nejisté, protože se kvůli nejisté poloze středu zmíněné tlakové níže neshodují modely v předpovědích.

Model Aladin včera předpovídal, že mezi 8. a 20. hodinou spadne na východní polovině území zejména od vyšších poloh kolem 5 centimetrů, v Jeseníkách i kolem 10 centimetrů sněhu. 

"Během středečního rána a dopoledne se od jihu postupně rozprší v jihovýchodní polovině území, případně bude padat déšť se sněhem, v polohách nad 500 m, na východě Moravy a Slezska nad 1000 m i sníh. Postupně budou srážky i trvalejší a vydatnější a sněhové vločky se budou během dne stěhovat do poloh už od 600 m, při intenzivnějších srážkách přechodně i níže. Později odpoledne a večer budou od jihozápadu srážky slábnout," uvedli meteorologové.

V polohách nad 700 metrů může napadnout do 10 cm nového sněhu, který bude většinou odtávat. "Mráz totiž čekáme přibližně od výšky nad 1000 m, v nížeji položených místech teploty zůstanou nad nulou a tak sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách může dojít ke zhoršení sjízdnosti vozovek," dodali. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ