Rusko "hledá" ukrajinského prezidenta Zelenského! Vydalo zatykač

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: Pavel Krejčí

4. května 2024 15:50

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zatykač vydalo ruské ministerstvo vnitra. Příslušný záznam se objevil v policejní databázi, ukrajinský prezident je podle něj hledanou osobou pro podezření z porušení blíže nespecifikovaného článku ruského trestního zákoníku. Screenshot záznamu v databázi koluje i po sociálních sítích.

Agentura TASS moc podrobností k pátrání po hledané osobě neposkytla. Pouze uvedla, že Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 a v roce 2019 se stal ukrajinským prezidentem. 

Zelenskyj se narodil v lednu 1978 v ukrajinském městě Kryvyj Rih. Před vstupem do politiky působil jako herec, scenárista, televizní moderátor a ředitel produkčního studia. Prezidentem je téměř pět let, do úřadu byl uveden 20. května 2019. Od 24. února 2022 stojí v čele země, která čelí plnohodnotné ruské invazi.

Zatykači, a to dokonce mezinárodnímu, čelí i ruský prezident Vladimir Putin. Loni v březnu ho vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) se sídlem v nizozemském Haagu v souvislosti s únosy ukrajinských dětí do Ruska.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rusko Policie Rusko