Markéta Pekarová Adamová: První slova o rozhodnutí ministerského kandidáta Tuleji

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

4. května 2024 13:33

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Pekarová Adamová zmínila, že výkonný výbor strany vybral Tuleju jako nominanta kvůli jeho profesním zkušenostem a odbornosti. "V posledních dnech bohužel ale vyšlo najevo několik jeho pochybení, které nemohl ignorovat. Cením si, že celou situaci rychle vyhodnotil a ukázal tak vysoké nároky na politickou odpovědnost, která je TOP 09 vlastní," napsala na síti X.

Kandidátovo rozhodnutí uvítal i premiér Petr Fiala (ODS). "Vždy jsem říkal, že pokud existují ve věci jmenování člena vlády pochybnosti, musejí byt vyjasněny, aby nezatěžovaly výkon funkce. Pochybnosti o etice vědecké práce a nutnost dalšího vysvětlování by byly zatěžující zvláště pro ministra, který se má věnovat vědě a výzkumu. Věřím, že TOP 09 navrhne v nejbližší době nového kandidáta," uvedl předseda vlády.

Tuleja v pátečním vyjádření zmínil, že svá selhání nechce a nemůže relativizovat. "Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost. Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad a proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací," prohlásil.

Ekonom a pedagog Tuleja byl mezi lety 2015 až 2023 rektorem Slezské univerzity v Opavě. Je členem TOP 09, v posledních letech je zastupitelem Moravskoslezského kraje a také města Havířova. Tuleja měl od pondělí nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou (TOP 09), jejíž demisi ve čtvrtek přijal prezident Pavel. Langšádlová skončí ve funkci v neděli 5. května.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Pavel Tuleja Petr Fiala (ODS) Vláda ČR